Stad Gent

Grindbakken aan Dok Noord worden unieke ontmoetingsplaats

datum: 
vri, 14/09/2012

De oude grindbakken aan Dok Noord, vlak bij de blauwe kraan, krijgen een tweede leven. Met enkele gerichte ingrepen toverden architecte Sarah Melsens en kunstenares Roberta Gigante ze om tot een originele ontmoetingsruimte voor de huidige buurtbewoners én de toekomstige bewoners van de Oude Dokken. Op vrijdag 21 september 2012 worden de vernieuwde grindbakken officieel geopend. Die dag kunnen geïnteresseerden ook voor het eerst een bezoek brengen aan de openluchttentoonstelling over en in de grindbakken.

De betonnen grindbakken, die tot voor kort dienden om zand en grind van schepen op vrachtwagens over te laden, vormen een typische verwijzing naar het industriële verleden van de Oude Dokken. De Stad Gent en het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf AG SOB, die de omgeving de komende jaren ombouwen tot een nieuwe woonwijk aan het water, willen ze dan ook absoluut in de toekomstplannen voor het gebied inpassen.

Enkele beperkte aanpassingen maken van de bakken al voor de komst van de nieuwe bewoners een leuke ontmoetingsruimte voor de buurt. Met steeds kleiner wordende openingen in de tussenwanden creëerden ontwerpers Sarah Melsens en Roberta Gigante één vlot toegankelijk wandelparcours doorheen de verschillende bakken. Zo ontstaat een aaneenschakeling van buitenkamers waarvan de buurt volop gebruik kan maken. Een hellend vlak aan de ene kant en een trap aan de andere maken de bakken voor iedereen makkelijk bereikbaar.

In elke bak zijn nutsvoorzieningen, zoals water en elektriciteit, beschikbaar. Zo kunnen ze perfect worden ingezet als polyvalente buitenkamers voor  activiteiten en evenementen. Een toneelvoorstelling, een expositie, een sportwedstrijd, een picknick, een rommelmarkt of een concert: het kan allemaal.

Een laag reflecterende witte verf maakt dat de muren maximaal kunnen worden benut voor tentoonstellingen en projecties. Ze plaatst het geheel bovendien mooi in contrast met de omgeving.

Openingsfeest

Op vrijdag 21 september 2012 staat de officiële opening van de grindbakken op het programma. Vanaf 18.30 uur neemt de Murgafanfare van Komen en Gaan de buurtbewoners vanuit de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham mee naar de grindbakken. Om 19 uur zijn er toespraken van:

- Tom Balthazar, schepen van Milieu, Wonen en Stadsontwikkeling en voorzitter van AG SOB

- Katrien Laenen, Team Vlaams Bouwmeester

- Sarah Melsens, ontwerpster

Na de toespraken geeft de Murgafanfare van Komen en Gaan nog een concert, kunnen de bezoekers genieten van een hapje en een drankje en krijgt iedereen de unieke kans een bezoek te brengen aan de volledig gerenoveerde blauwe kraan. De stuurcabine biedt alvast een fantastisch zicht op de grindbakken.

Openluchtexpo over de grindbakken

Diezelfde avond kunnen aanwezigen ook voor het eerst een bezoek brengen aan de openluchttentoonstelling over en in de grindbakken. De afgelopen maanden ging het Brusselse collectief Rotor intensief op zoek naar de geschiedenis van de bakken. Deze zoektocht bracht heel wat verrassende weetjes aan het licht. De openluchtexpo wijst de bezoeker nu op specifieke plekken in de grindbakken waar veel meer achter zit dan hij op het eerste zicht zou vermoeden.

Sarah Melsens, Roberta Gigante en de ontwerpers van Rotor leiden de bezoekers de hele avond persoonlijk doorheen de grindbakken.

Vrij gebruik voor iedereen

De heringerichte grindbakken zijn vrij te gebruiken door iedereen die dat wil. Wie water of elektriciteit nodig heeft, neemt ten laatste een week op voorhand contact op met Lieve Van Damme van AG SOB, op het nummer 09 269 69 00 of via lieve.vandamme@sob.gent.be Zonder water of elektriciteit zijn de bakken gewoon vrij te gebruiken.

Meesterproef Vlaams Bouwmeester

De ontwerpopdracht voor de grindbakken maakte deel uit van de Meesterproef van de Vlaams Bouwmeester. Met deze procedure wil de Bouwmeester jonge ontwerpers en kunstenaars de kans geven met een overheid in zee te gaan en zo vertrouwd te raken met de overheid als opdrachtgever. Tegelijk worden bouwheren gestimuleerd om met jong talent samen te werken voor hun publieke opdrachten.

Reacties

We lezen graag uw mening. Elke mening die de regels volgt, wordt gepubliceerd. Ongepast taalgebruik, racisme, schelden en beledigingen worden niet getolereerd. Dergelijke reacties worden verwijderd.

leven rond het water in Gent

Pick-nick plaats in mooi wit jasje

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gesteld om automatisch verstuurde spam te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AG SOB DokGent