Aanleg verkeersvrije promenade Schipperskaai start na de zomer

15/07/2015 15:08

Meteen na de zomer, wanneer de activiteiten van DOK afgelopen zijn, start de heraanleg van de Schipperskaai. Dat is het kaaivlak aan de oostzijde van het Handelsdok, vlak naast de nieuwe aanmeersteigers voor woonboten. Bij de heraanleg wordt het grootste deel van de kaai, dat het dichtst bij het water ligt, ingericht als verkeersvrije promenade voor wandelaars en fietsers. Dit is de eerste stap in de realisatie van een recreatieve route rondom de volledige Oude Dokken.

Het nieuwe kaaivlak is in totaal 600 meter lang en heeft een breedte van ruim 15 meter. Het grootste deel ervan (een 10 meter brede kaai langs het water) wordt ingericht als verkeersvrije wandel- en fietspromenade. Een iets hoger gelegen gedeelte sluit dan weer aan bij de toekomstige bebouwing. Daar is plaats voor terrassen. Beide delen van de kaai worden gescheiden door een zitmuurtje. Ter hoogte van de groenzones krijgt de kaai een groener karakter.

© Nero

© Nero

Promenade

De aanleg van het kaaivlak gebeurt in twee fases. De eerste fase start na de zomer van 2015 en is, als alles volgens planning verloopt, afgerond tegen de zomer van 2016. Tijdens deze eerste fase wordt de kaaipromenade aangelegd. Die bestaat deels uit platte kasseien (als verwijzing naar het maritiem verleden van de plek), en deels uit twee comfortabele stroken voor wandelaars, skaters en fietsers. Tegelijk worden de zitmuur, de riolering en openbare verlichting voorzien. De aanleg van het hoger gelegen deel volgt later, samen met de bouw van de woningen.

Op de kade komen twee bijkomende havenkranen en enkele kleinere maritieme objecten. Die zorgen mee voor de herinnering aan het verleden van de plek.

Praktisch

Tijdens de werken blijft de Bataviabrug altijd open voor voetgangers en fietsers. De woonboten zijn op ieder moment bereikbaar. De betonnen vlakte naast de brug zal de aannemer gebruiken als opslagplaats. Parkeren is daar dus niet langer mogelijk.

Voor de buurtbewoners volgt meer gedetailleerde informatie kort voor de werken van start gaan.

img_2777