Oude stapelhuizen inspireren woonproject aan de westkant van het Handelsdok

24/03/2016 14:02

Nu de werken aan de oostzijde van het Handelsdok goed op gang komen, krijgen ook de plannen aan de andere kant van het water volop vorm. Ten zuiden van het Handelsdokcenter, tussen het Stapelplein en de Handelsdokkaai, verrijzen vanaf eind 2017 ongeveer 170 woningen met zicht op water en groen. Op het gelijkvloers is er plaats voor commerciële ruimtes. Tussen de nieuwe woningen en het Handelsdokcenter komt een parkje voor de buurt. Voor het ontwerp van de nieuwe gebouwen lieten architectenbureaus 360 en Bulk zich rijkelijk inspireren door het verleden van de plek. De robuuste stijl sluit perfect aan bij de sfeer van de oude haven en het monumentale karakter van andere bouwwerken in de buurt.

De zone tussen het Stapelplein en de dokken ziet er binnen enkele jaren helemaal anders uit. Het gebouw waar Bouwland gevestigd was, staat vandaag al leeg, en op termijn verhuist ook bpost naar een nieuwe locatie. Daarom hebben achitectenbureaus 360 uit Gent en Bulk uit Antwerpen, samen met LAND landschapsarchitecten, een overkoepelend ontwerp gemaakt voor de herinvulling van dit gebied. Opdrachtgevers van dit ontwerp waren grondeigenaars Acasa en Urban Link en het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent. Deze partijen ondertekenden deze week een publiek-private samenwerkingsovereenkomst.

Nieuw beeld Schipperskaai2

Bescheiden wonen aan het Stapelplein

In totaal komen er op deze plek ongeveer 170 nieuwe woningen, verspreid over vier gebouwen: een toren, twee zogenaamde palazzo’s en een parkvilla.

Het torengebouw, dat 16 verdiepingen zal tellen, is het meest zuidelijke gebouw. Het komt op de plek van de huidige parking, in het verlengde van de Kraankindersstraat, te staan. In de toren is plaats voor een kleine 70 appartementen.

Meteen ten zuiden van de toren, in de richting van de Dampoort, komt in de toekomst een nieuw park en een tweede brug voor fietsers en voetgangers te liggen, de Matadibrug. Tegelijk komt er een extra pleintje met een groen karakter voor de toren. Dat maakt de gelijkvloerse verdieping perfect geschikt voor een bar of restaurant.

Van palazzo tot parkvilla

Naast het torengebouw komen twee palazzo’s. Het ontwerp van deze gebouwen is gebaseerd op de negentiende-eeuwse stapelhuizen. De naam verwijst dan weer naar de vijftiende-eeuwse Italiaanse renaissancepaleizen: een verzameling stoere gebouwen op een rechthoekig grondplan, met in het midden een gemeenschappelijke tuin.

De palazzo’s tellen maximaal 5 verdiepingen en huisvesten zowel appartementen als rijwoningen. In totaal maken die laatste 40 procent uit van het totale project. De palazzo’s hebben gedeelde tuinen, waar onder meer plaats is voor hoogstammige bomen.

In het laatste gebouw, de parkvilla, komen grondgebonden woningen en enkele appartementen. Die geven uit op een nieuw buurtparkje tussen dit gebouw en het Handelsdokcenter.

Op de gelijkvloerse verdieping van deze gebouwen kunnen ook praktijkruimtes, ateliers of buurtondersteunende functies komen.

In het volledige woonproject parkeren de bewoners hun auto in een ondergrondse parking. Tussen de verschillende gebouwen komen drie verkeersvrije woonstraten, waarin de sfeer van de eveneens verkeersvrije kade optimaal wordt doorgetrokken.

Verspreid over het hele project komen 24 budgetappartementen. Deze appartementen zijn goedkoper dan marktconforme woningen. Wie in aanmerking wil komen, moet voldoen aan verschillende criteria op het vlak van bijvoorbeeld inkomen en gezinssamenstelling.

Nieuw beeld stapelplein

Inspiratie uit het verleden

Voor het ontwerp van de gebouwen lieten de architecten zich graag inspireren door het verleden. In 1844 ontwierp toenmalig stadsarchitect Louis Roelandt de plannen voor het ‘Koninklijk Stapelhuis voor de Wederuitvoer’. Daarvan werd enkel het noordelijke stapelhuis, op de plek van het huidige Handelsdokcenter, gebouwd. De typologie en schaal van het fiere, stedelijke stapelhuis is meteen het uitgangspunt van het nieuwe ontwerp geworden. Op die manier passen de nieuwe gebouwen perfect bij naburige gebouwen als het Handelsdokcenter en de voormalige Acec-fabriek.

Timing

De uitvoering van de plannen gebeurt in twee fases. In een eerste fase ruimen de voormalige gebouwen van Bouwland en het gebouw waar vandaag Vio Interim gevestigd is plaats voor de toren en eerste ‘palazzo’, goed voor ongeveer 110 woningen. De rest van de ontwikkeling vindt plaats op de terreinen van bpost. Daar gaan de bouwwerken pas van start wanneer bpost naar een nieuwe locatie is verhuisd.

Verkavelingsaanvraag

Om later de bouwvergunningen te kunnen aanvragen en de werken te laten starten, moet de ontwikkelaar een verkavelingsvergunning hebben. De aanvraag daarvoor werd inmiddels bij de Stad Gent ingediend. In april loopt een openbaar onderzoek. Tijdens deze fase kan iedereen zijn opmerkingen op het plan formuleren.

Huidige kleine ring wordt verkeersluwe as

Ook in de nabije omgeving van dit project staat heel wat op stapel. Na de bouw van de Verapazbrug, die de Muidelaan met de Afrikalaan zal verbinden, verhuist de huidige kleine stadsring naar de andere kant van het water. Later wordt de tramlijn van aan het Neuseplein tot aan de Dampoort doorgetrokken en wordt de as Dok-Noord / Dok-Zuid ingericht als een groene en verkeersluwe as waar enkel nog lokaal verkeer rijdt.

Bekijk de maquette bij sogent

Bij sogent loopt op de eerste verdieping een tentoonstelling over de Oude Dokken. Daar kunt u ook de maquette van dit project gaan bekijken. Waar: sogent, Voldersstraat 1, 9000 Gent. Wanneer: gratis toegang elke weekdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 11 tot 18 uur.

img_2777