Quantum Building opent de deuren

12/01/2016 13:07

Het eerste nieuwe gebouw in de Oude Dokken is een feit. Op donderdag 17 december 2015 verklaarde burgemeester Daniël Termont de Quantum Building, het nieuwe kantorencomplex aan de Zwaaikom, officieel voor geopend. Op de plek waar vroeger onder meer een pianowinkel en een kliniek waren gevestigd, staat nu een duurzaam kantoorgebouw waar in de nabije toekomst ongeveer zevenhonderd mensen hun job zullen uitoefenen.

De Quantum Building telt 6 verdiepingen en is zowel op het vlak van architectuur als van duurzaamheid gericht op de toekomst. Het gebouw wordt trapsgewijs dieper per etage. Daardoor wordt het Oktrooiplein, dat tot voor kort niets meer was dan een smal straatje, een heel stuk groter. Het openbaar domein op die plek wordt tegen de lente afgewerkt.

QuantumBuilding

Het H-vormig grondplan maakt dat alle verdiepingen rijkelijk van natuurlijk daglicht worden voorzien. Daarnaast staat het gebouw voor het grootste deel in voor zijn eigen energievoorziening (dankzij geothermie en zonnepanelen) én zorgt het automatisch voor klimaatregeling.

Uitmuntende score op duurzaamheid

Het gebouw is een realisatie van de firma’s Alides en Algemene Bouw Maes, evr-Architecten uit Gent stond in voor het ontwerp. Het project past volledig binnen de ambitie van de Stad Gent en het stadsontwikkelingsbedrijf sogent om de Oude Dokken om te bouwen tot een duurzame stadswijk aan het water.

“We wilden een vooruitstrevend gebouw realiseren, waar mensen op een aangename manier kunnen werken”, zegt Carine Drumont, algemeen directeur Algemene Bouw Maes. “Er is voldoende ruimte voorzien en ook de locatie is interessant. Zo is het openbaar vervoer vlakbij (bus en trein zijn op wandelafstand) en zijn er 115 fietsenstallingen voorzien (mét oplader voor elektrische fietsen).  Ook met de auto is het kantoorgebouw makkelijk bereikbaar: er zijn 60 ondergrondse parkeerplaatsen en de belangrijkste verkeersaders zoals de E40 en E17 liggen op een paar minuten.”

QuantumBuilding binnen

Het gebouw streeft naar de duurzaamheidsscore BREEAM Excellent en scoort uitmuntend op de Duurzaamheidsmeter van de Stad Gent. Daarnaast vinden de verschillende partners het erg belangrijk om ook blijvend hun maatschappelijke rol op te nemen. Zo schenken ze de houten werfafsluiting binnenkort aan Groep INTRO, een organisatie uit de buurt die werkt met jongeren die gedeeltelijk of volledig uit het schoolsysteem vallen. Het hout wordt gebruikt om de jongeren praktijkervaring te laten opdoen.

Meer info: http://alides.be/quantumbuilding

Meer beelden vindt u hier.

img_2777