Stadsgebouw krijgt de naam Melopee

25/12/2018 15:50

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 18 oktober 2018 de naam ‘Melopee’ goed voor het stadsgebouw langs de Schipperskaai in de Oude Dokken.

Melopee is een gedicht van de Antwerpse schrijver Paul van Ostaijen. Het beschrijft de tocht van twee vrienden in een kano en sluit dus mooi aan bij het verleden van het gebied als handelsdok. Het woord zelf betekent ook ‘klankgedicht’ en sluit in die zin mooi aan bij de muzische pedagogiek van de school.


De naam Melopee werd verkozen door alle nieuwe gebruikers van het stadsgebouw. Voortaan spreken we dus over:

  • stadsgebouw Melopee
  • Muzische Leerthuis Melopee
  • Kinderdagverblijf Melopee
  • STIBO Melopee
  • Sporthal Melopee

Hierbij nog even een overzicht van de bewoners van het nieuwe stadsgebouw.

Langs de Schipperskaai in de Oude Dokken komt een stadsgebouw met een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang (STIBO), een basisschool (Muzische Leerthuis) en een wijksporthal. Door het gebouw zelf, aan de kant van de Koopvaardijlaan, bijzonder compact te houden, ontstaat er aan de zijde van het water plaats voor een grote ‘groene buitenkamer’, een enorme pergola waar verschillende buitenruimtes worden gestapeld. Een speellint loopt door het ontwerp heen, en sluit perfect aan op het woonproject en het buurtpark waaraan het stadsgebouw grenst. Het gebouw is een ontwerp van Xaveer De Geyter Architects (XDGA). Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent staat in voor de realisatie ervan.

Het gebouw bestaat uit 5 verdiepingen, goed voor een totale hoogte van 18 meter. Het kinderdagverblijf komt op het gelijkvloers. Op de eerste verdieping komen de buitenschoolse opvang (STIBO), de kleuterschool en de refter. De lagere school komt op de tweede verdieping, rondom de dubbelhoge refter. In het hart van het gebouw vertrekt een brede trap vanuit de inkomhal naar deze verdiepingen. De trap kan tegelijk als tribune dienst doen. Op de derde verdieping komt de sporthal, die twee verdiepingen in beslag neemt. Vanuit de bar op het bovenste verdiep kijk je uit op het sportveld.

De basisschool (Muzische Leerthuis) biedt plaats aan 96 kleuters en 144 leerlingen uit de lagere school. Er zijn 56 plaatsen voor buitenschoolse opvang (STIBO). In het kinderdagverblijf kunnen 28 kinderen terecht.

img_2777