Stapelplein: 175 woningen in de stijl van palazzo’s en parkvilla’s

04/07/2017 09:54

stapelplein

Aan de andere kant van het water,  tussen het Stapelplein en de Handelsdokkaai, verrijzen ongeveer 175 woningen met zicht op water en groen. Op het gelijkvloers is er plaats voor commerciële ruimtes. Tussen de nieuwe woningen en het Handelsdokcenter komt een parkje voor de buurt. Deze nieuwe buurt aan de westzijde van het Handelsdok kreeg de naam ‘Stapelplein’ 

De zone tussen het Stapelplein en de dokken ziet er binnen enkele jaren helemaal anders uit.
Sogent bouwt samen met haar partners op deze plek 175 nieuwe woningen, verspreid over vier gebouwen: een toren, twee palazzo’s en een parkvilla. Nog dit jaar, op 1 december 2017, start de sloop en dan daarop aansluitend start de bouw van de eerste 115 wooneenheden  van de toren en de eerste palazzo.

Het torengebouw, dat zestien verdiepingen zal tellen, is het meest zuidelijke gebouw. Het komt op de plek van de huidige parking, in het verlengde van de Kraankindersstraat.  In de toren is plaats voor een 70-tal appartementen.


Meteen ten zuiden van de toren, in de richting van de Dampoort, komt in de toekomst een nieuw park. Tegelijk komt er een extra pleintje met een groen karakter voor de toren. Dat maakt de gelijkvloerse verdieping perfect geschikt voor een bar of restaurant.

Naast het torengebouw komen twee palazzo’s. Het ontwerp van deze gebouwen is gebaseerd op de negentiende-eeuwse stapelhuizen. De naam verwijst dan weer naar de vijftiende-eeuwse Italiaanse renaissancepaleizen: een verzameling stoere gebouwen op een rechthoekig grondplan, met in het midden een gemeenschappelijke tuin. De palazzo’s tellen maximaal vijf verdiepingen en huisvesten zowel appartementen als rijwoningen. Deze gebouwen hebben gedeelde tuinen, waar onder meer plaats is voor hoogstammige bomen.

In het laatste gebouw, de parkvilla, komen grondgebonden woningen en enkele appartementen. Die geven uit op een nieuw buurtparkje tussen dit gebouw en het Handelsdokcenter. In het volledige woonproject parkeren de bewoners hun auto in een ondergrondse parking. Tussen de verschillende gebouwen komen drie verkeersvrije woonstraten, waarin de sfeer van de eveneens verkeersvrije kade optimaal wordt doorgetrokken.

Contact: sogent

img_2777