Woonproject De Nieuwe Dokken wint klimaattrofee

08/06/2017 10:39

20170405_AV_ZAWENTDuCoop, de coöperatieve vennootschap die in De Nieuwe Dokken de woonwijk van de toekomst realiseert, wint als Radicale Vernieuwer van 2017 de klimaattrofee van De Standaard.

De voorbije maanden ging De Standaard samen met de Sociale InnovatieFabriek en Radio1 op zoek naar tien eigenzinnige en innovatieve projecten die radicale oplossingen voorstellen voor maatschappelijke uitdagingen. Uit 322 inzendingen koos de jury onder leiding van Wouter Deprez tien Radicale Vernieuwers. De winnaar werd op maandag 2 juni bekend gemaakt.

De klimaatjury koos voor DuCoop omwille van de grote hefboom die het project teweeg brengt. In de woonwijk aan De Nieuwe Dokken zullen de kringlopen van 400 appartementen, een sporthal en een school gesloten worden, waarbij water, energie, grond- en afvalstoffen worden gerecupereerd en uitgewisseld. DuCoop werkt daarvoor samen met de naburige zeepfabriek Christeyns.

Nooit eerder werden de principes van de circulaire economie in ons land op deze schaal toegepast in een woonproject. Dit is een verhaal over energie, maar ook over mobiliteit, woonkwaliteit, afval- en watergebruik. Het geeft aan hoe we in de toekomst en kunnen en zullen moeten wonen.

Bekijk hier de video en lees hier meer over het ZAWENT-systeem.

img_2777