Gebied Oude Dokken

Het projectgebied van de Oude Dokken is gelegen rond de drie oudste dokken van Gent: het Houtdok (in het noorden), het Handelsdok (centraal) en het Achterdok (in het zuiden). De zone ligt ten oosten van het historische stadscentrum. Het reikt vanaf de Dampoort (in het zuiden) tot aan de spoorlijn Gent-Eeklo (in het noorden). In het westen wordt het plangebied begrensd door de kleine stadsring langs Dok Noord en Dok Zuid, en in het oosten door de Koopvaardijlaan. Het totale gebied is ongeveer 414.000 m² (41,4 hectare) groot. De oppervlakte van het water bedraagt 13,6 hectare.

luchtfotoHet zijn niet enkel de Oude Dokken die terug tot leven worden geroepen. In de buurt zijn er nog andere stadsvernieuwingsprojecten aan de gang.

Dok Noord

Dok Noord valt meteen op door de prachtige industriële gevel aan de oever van het kanaal. Deze werd gebouwd in opdracht van Charles Louis Carels, een fabrikant van stoommachines. Daarna werd het terrein ingenomen door Acec (Ateliers de Construction Électrique de Charleroi), een elektronica-fabrikant naar wie de site nu nog vaak wordt genoemd. De gevels van dit gebouw blijven bewaard en zijn zelfs hersteld in hun oorspronkelijke vorm met bogen aan de hoeken.

Ook hier streeft de private ontwikkelaar naar een evenwichtige mix van woningen, kantoren, winkels, cultuur, groen en publieke ruimten. Alle info: www.doknoord.be

Blauwe kraan

Rechttegenover de Acec-site staat de Blauwe Kraan, één van de meest opvallende verwijzingen naar het industriële verleden van de buurt. De eerste eigenaar was de firma Kestelyn. Hij gebruikte de kraan om grind en zand uit de boten te halen, in de grindbakken te storten en daarna over te laden in vrachtwagens.

De huidige eigenaar is Vastgoed Noord, de ontwikkelaar van het project Dok Noord (Acec). Hij heeft de kraan een nieuwe lik blauwe verf gegeven en een stalen constructie met grote glaspartijen onderaan de kraan aangebracht. Daar is nu een infopunt annex tentoonstellingsruimte voor Dok Noord.

Kenmerken:

  • Bouwjaar: 1973
  • Constructeur : nv Boomsche Metaalwerken te Hoboken
  • Afdeling: TITAN
  • Grijperkraan 7 ton – 21 m

De Nieuwe Voorhaven

Ten noorden van de Oude Dokken ligt de Nieuwe Voorhaven. Ook deze beschermde industriële site rondom de oude havenloodsen aan het Voorhavendok wordt herontwikkeld. Daarbij worden nieuwe woningen ingepast, krijgen de leegstaande katoenloodsen een nieuwe bestemming en is er veel aandacht voor het openbaar domein rond de loodsen.

landschap-14